Rochie auriu cu alb sau negru cu albastru?

rochie micaProblema rochiei pe care fiecare dintre noi o vedem altfel a înnebunit internetul. La noi există o categorie de oameni care nici măcar nu înţelege despre ce e vorba şi o alta care înţelege, dar pe jumătate. Nici una dintre tabere nu pare deloc surprinsă de situaţie, deşi ea este absolut remarcabilă

De aceea, simt nevoia să explic un fapt care pe mine unul m-a tulburat suficient de mult încât să întreb în dreapta şi stânga preţ de câteva zile ce culoare are rochia.

Aşadar, rochia de mai jos e văzută de către 35% dintre oameni ca fiind de un albastru intens şi având dungi negre şi de 65% ca fiind bleu deschis, cu dungi aurii/arămii/maro.

Cum este posibil aşa ceva? Am crezut în primă instanţă că e vorba de poziţia monitorului a telefonului sau a oricărui display modern. Ei bine nu! Pur şi simplu percem diferit !

rochie mica

De fapt ce culoare are rochia? Rochia originală e … albastră cu inserţii negre. Cu toate acestea în poză ea apare auriu cu bleu/alb (fapt confirmat de photoshop) Aşadar, cei care o vedeţi auriu cu alb/bleu, aveţi dreptate.

Desigur, nici nu se pune problema că cei care o văd albastru cu negru să greşească, ci mai degrabă ei au o deficienţă de vedere. Fotografia este supraexpusă şi de aceea cei care văd bine, o percep auriu cu alb/bleu. Dacă întunecăm poza în Photoshop, scăzând atât luminozitatea, cât şi contrastul obţinem într-adevăr un albastru închis cu negru.

negru

Problema celor care o văd albastru cu negru, continuă şi dacă luminăm poza. Pentru ei nu se schimbă nimic, rochia rămânând albastră cu inserţii negre. Am înlocuit (tot în Photoshop) auriul cu galben si bleu-ul cu alb, iar cei care o văd albastru cu negru, rămân la părerea lor percepând galbenul drept negru şi albul albastru.

rochie auriu cu alb

Mulţi români nu pricep despre ce e vorba deoarece fiecare dintre tabere are în primă instanţă senzaţia că cineva îşi bate joc. Aşa am păţit şi eu când mi-a fost arătată prima dată. Am crezut că e o glumă pusă la cale de către prieteni, cu scopul de a mă scoate din minţi.

Mai departe însă de contradicţia şi pasiunile rezultatate din percepţia diferită, acesta e un exemplu foarte bun despre felul DIFERIT în care fiecare dintre noi vede şi înţelege lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.